PRÆSENTATION

Bæredygtige studenterprojekter skaber begejstring

I marts 2016 fik Industriens Fond tilsendt en evaluering af projekt Bæredygtig Produktion 2015. Denne evaluering beskriver kort, hvad DTU Diplom har arbejdet med i 2015, og hvad der skal arbejdes med i 2016. Evalueringen viser blandt andet, at både studerende, undervisere og virksomhederne får meget ud af at samarbejde om bæredygtige problemstillinger, og at projektgruppen nåede mange af sine mål i 2015.

Projekt Bæredygtig Produktion har i 2015 fået etableret et One Point of Contact i Innovationscentret på DTU, så det er blevet nemmere for SMV’er at igangsætte bæredygtige projekter i samarbejde med DTU. Der er blevet udviklet på formatskemaer, som kan matche de forskellige projektbehov, virksomheder har, og de forskellige formater, som eksisterer på DTU. Derudover er bæredygtigheds- og samarbejdskompetencer på DTU blevet kortlagt i 2015 med det mål at identificere, hvilke bæredygtighedskompetencer der fremover skal forbedres i organisationen. Endelig er der blevet skabt et værktøj til forbedring af virksomhedernes bæredygtighed inden for miljø, økonomi og sociale forhold. Værktøjet er blevet testet i 2015 hos Nørrebro Bryghus, og erfaringerne herfra vil indgå i den videre udvikling af værktøjet. Der er i 2015 også blevet udformet en kommunikationsstrategi og et evalueringsdesign, så projektet målrettet og fokuseret kan evaluere og kommunikere de værdifulde resultater. Tabellen nedenfor viser mere uddybende, hvad de enkelte arbejdspakker har udrettet i 2015:

WP1 WP1 arbejdsgruppen har i efteråret etableret et kontor, der vil påtage sig opgaver i relation til at:
  • koordinere, opbygge og formidle tværgående samarbejder både internt og eksternt
  • kunne drive akkvisitionen af potentielle deltagervirksomheder
  • understøtte den ”levende” vidensportal.
I relation til vidensportal blev det besluttet, at der skulle skabes en ”levende” vidensportal via en ”konference”, og at disse aktiviteter bliver understøttet af en digital løsning.
WP2 WP2 arbejdsgruppens arbejde med formater i 2015 omfatter, at der på baggrund af interview og spørgeskemaundersøgelser arbejdes videre på at identificere og kortlægge grænsefladen mellem virksomhed og DTU. Denne grænseflade beskrives detaljeret og kan efterfølgende udvikles til et stykke "matchmaking" software, der kan benyttes af One Point of Contact, når en virksomhed henvender sig.
WP3

WP3 arbejdsgruppen har i 2015 analyseret, hvilke bæredygtigheds- og samarbejdskompetencer der er nødvendige i forhold til projekt BP.

I perioden september – november 2015 har medlemmerne af WP3 interviewet otte undervisere ved DTU Diplom, der er kursusansvarlige for kurser, der omhandler bæredygtighed.

En analyse af de enkelte interviews har givet en oversigt over de bæredygtighedskompetencer, der er i organisationen.

WP4

WP3 arbejdsgruppen har i 2015 analyseret, hvilke bæredygtigheds- og samarbejdskompetencer der er nødvendige i forhold til projekt Bæredygtig Produktion.

I perioden september – november 2015 har medlemmerne af WP3 interviewet otte undervisere ved DTU Diplom, der er kursusansvarlige for kurser, der omhandler bæredygtighed.

En analyse af de enkelte interviews har givet en oversigt over de bæredygtighedskompetencer, der er i organisationen.

WP5 WP5 arbejdsgruppen har i efteråret 2015 løbende afholdt møder, hvor selve evalueringsdesignet er blevet endelig udformet og kvantitative data er blevet indsamlet. Endvidere blev kommunikationsstrategien for Bæredygtig Produktion udviklet og endelig godkendt i november 2015.
Resultaterne fra 2015 og fokus i 2016

På trods af startvanskeligheder har projektet formået at nå hovedparten af de fastsatte mål. Vi har registreret et større antal samarbejder med SMV’er, end vi havde sat os for, og via kvalitative undersøgelser har vi konstateret, at SMV’erne meget gerne vil samarbejde tværfagligt med DTU om bæredygtig produktion, og at den genererede værdi er stor for såvel studerende som undervisere. Med andre ord vil det sige, at der er blevet identificeret et stort behov for, at danske SMV’er indgår i et samarbejde med DTU for at løfte opgaven om et mere bæredygtigt Danmark.

Derudover har vi kunnet konkretisere værdien af samarbejdet. SMV’erne sætter meget pris på de studerendes projekter, som kan bidrage til at forbedre eksisterende produkter/procesforhold, samtidig med at de har adgang til undervisernes ekspertise gennem projekterne. De studerende oplever en større begejstring for projekterne, fordi de netop beskæftiger sig med virkelige problemstillinger, som gavner en virksomhed. Underviserne oplever, at samarbejdet med SMV’er er vigtigt, da SMV’er har et stort behov inden for bæredygtig produktion, og da studieprojekter netop kan være med til at løfte denne opgave. Samtidig oplever underviserne, at samarbejdet med SMV’erne er meget lærerigt for såvel studerende som undervisere, da de blandt SMV’erne får en dybere indsigt i hele virksomheden sammenlignet med tidligere undervisningsforløb hos store virksomheder.

I 2016 vil Bæredygtig Produktion blandt andet også evaluere, om samarbejdet skaber en mere innovativ adfærd blandt SMV’er, studerende og undervisere, og om synliggørelsen af de afsluttede projekters værdi tiltrækker nye virksomheder. Derudover vil vi målrettet arbejde mere med kompetenceudvikling af DTU Diploms medarbejdere, så de er endnu mere fortrolige med at arbejde tværfagligt og projektorienteret med virksomheder.