Afsluttende intern konference 24. januar

Grønne juicer som belaster miljøet mindre, greb til badmintonketsjere, som formindsker skader hos børn og unge og bæredygtige værktøjer henvendt til SMV’er var på dagens program, da DTU Diplom afholdt intern konference i Ballerup. Hovedparten af DTU Diploms ansatte var mødt op for at høre om projekt Bæredygtig Produktions resultater, og konferencen var startskuddet til den store eksterne konference senere på året.  

Af Nadika A. Bulathsinhala

Projekt Bæredygtig Produktion er gået ind i sin afsluttende fase, og derfor var det oplagt at afholde en intern konference for DTU Diploms ansatte, hvor projektets interne og eksterne resultater blev fremvist og fejret. Konferencen bød på præsentationer fra såvel undervisere som virksomheder, og de blev modtaget med nysgerrighed og begejstring. De mange flotte resultater viser, at projekt Bæredygtig Produktion har skabt mange værdifulde projekter for virksomheder, studerende og undervisere.

For næsten tre år siden bevilligede modtog DTU Diplom en bevilling på knap 6 mio.kr. fra Industriens Fond til projekt Bæredygtig Produktion. Hovedformålet med projektet er at hjælpe danske små og mellemstore virksomheder (SMV’er) til at blive mere bæredygtige i deres produktion og forretning i samarbejde med DTU Diploms studerende og undervisere. DTU Diplom er kendt for at tænke økonomisk, miljømæssig og social bæredygtighed ind i både undervisning og projekter, og derfor har samarbejdet med virksomheder om at løse deres eksisterende bæredygtige problemer ligget lige til højrebenet.

Målet med den interne konference var at præsentere de succesfulde resultater, som projektet over tre år har båret med sig, og internt vise konkrete eksempler på bæredygtige projekter og værktøjer, hvor DTU Diploms faciliteter har været i spil.

Afdelingschef Malene Kirstine Holst indledte dagen med en kort præsentation af projektet. Hun ridsede kort projektforløbet op og fortalte, at selvom projekt Bæredygtig Produktion til tider har været udfordrende, så er projektet nået i mål. Hun takkede alle projektdeltagerne for deres arbejde.

Dernæst var det Lars-Erik Rasmussen fra Greens Engros, som fortalte om deres projekter i samarbejde med DTU’s studerende og undervisere. Han fortalte bl.a. om, at han var blevet imponeret over, hvor hurtigt samarbejdet med DTU var blevet etableret. Der gik ikke lang tid fra første møde med DTU Diploms direktør Lars D. Christoffersen, til at de første studerende kom på Greens Engros’ lager i Ballerup for at udføre undersøgelser. Ikke alle projekterne var en succes som projektet om UV-lys til at slå bakterier ihjel med, men Lars-Erik Rasmussen mente, at ”forskning også skal bruges til at udelukke, hvad man (som virksomhed) kan gøre”. På baggrund af DTU-samarbejdet har Greens Engros lavet store nye investeringer og vil meget samarbejde om nye projekter.

Morten Dannerfjord har som badmintontræner mødt mange børn og unge, som bruger en forkert teknik, der på sigt kan give dem skader. Derfor har han udarbejdet et socialt bæredygtigt projekt, hvor han i samarbejde med værkstederne og de studerende på DTU har opfundet et nyt greb, som man kan montere på ketsjerne og dermed forhindre, at børnene udvikler en forkert teknik. Morten Dannerfjord var særledes glad for DTU’s værkstedsfaciliteter og samarbejdet med DTU og vil i fremtiden ikke tøve med at kontakte DTU igen.     

Derefter præsenterede DTU Diploms undervisere bæredygtighedsværktøjer, som er udviklet til brug for SMV’er. Samuel Brüning Larsen fremviste sit returlogistiske og genanvendelsesrettede værktøj for projektledere i cirkulær supply chain. Niels Christian Kjærsgaard og Charlotte Flyger holdte oplæg om deres Business case-værktøj, hvor SMV’er med det samme kan se, hvordan bæredygtige forbedringer kan påvirke hele organisationens bundlinje over en 10 årig periode. Thomas Winther fremlagde om værktøjet Lean Praksis, som kan bruges af byggebranchen til at identificere problemstillinger. Alle værktøjer er frit tilgængelige på www.bridging.dtu.dk.

Afslutningsvis holdt Jesper Molin oplæg om projektet Grønne Tage, som over en længere periode har inddraget flere SMV’er og studerende. Jesper Molin viste de flotte resultater, projektet over årene har indbragt, og tanker om nye spin-off-projekter, som kunne igangsættes for gavn for SMV’er og miljøet.

Da en af deltagerne til konferencen, underviser Klaus Topholm, blev spurgt til konferencen og indholdet, sagde han: ”Jeg var en del af projektet, da det startede, og jeg synes, at det er fantastisk at se resultaterne. Det har været en lang og sej rejse, men vi har nået resultaterne, og det tager jeg sgu hatten af for”. Da underviser Torben Knudby bliver spurgt til, hvad DTU har lært af at deltage i projekt Bæredygtig Produktion, sagde han: ”Vi har lært at binde de studerende og virksomhederne sammen via projekter på en systematisk måde. Derudover har projekt Bæredygtig Produktion bidraget til at skabe nye rammer for tværfagligt samarbejde, hvor jeg har lært at arbejde sammen undervisere uden for mit eget fagområde”.

Bæredygtig Produktions projektleder Julie Wedell-Wedellsborg var også meget tilfreds med dagen: ”I dag har vi afsluttet et projekt, som tydeligvis har skabt værdi for SMV’er, studerende og undervisere på DTU Diplom. Det har været en fornøjelse at se præsentationerne og opleve den gode stemning blandt deltagerne, der med stort engagement har deltaget og stillet nysgerrige spørgsmål. Nu er vi klar til den eksterne konference d. 13. marts, og vi glæder os”.